miercuri, 8 aprilie 2009

Hristos a inviat!


Motto: “ Ziua Invierii , sa ne luminam , popoare , Pastile Domnului , Pastile . Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer Hristos-Dumnezeu ne-a trecut pe noi , cei ce cantam cantare de biruinta “



Hristos a inviat !




Cea mai importanta zi pentru toata lumea crestina este ziua Invierii Mantuitorului , ziua cea mare , ziua pe care a facut-o Domnul . Despre aceasta zi si despre Mantuitorul s-a proorocit mult in Vechiul Testament si , iata , ca acum s-a implinit.
Hristos e viu! Hristos traieste! Hristos a inviat! Hristos este Dumnezeu adevarat pe care-L marturisim impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant . Aceasta este dogma mantuirii noastre , dogma credintei noastre ortodoxe . Pentru cel credincios , Hristos este invierea si viata lui .
Treziti-va , saltati de bucurie si nu mai locuiti printre morti , nu-L mai cautati pe Hristos in mormant , caci El este viata noastra , taria si puterea noastra si El va invia si trupurile noastre , spre a fi cu El in Imparatia Tatalui , in fericirea cea vesnica .
Ar insemna sa avem o inima de piatra , daca nu am simti si noi marea bucurie a Invierii , mai ales cand vedem ca toate vietatile si toata natura se bucura . Am fi vrednici de plans , ca si rastignitorii Lui Iisus care au plans si s-au intristat cand au auzit de Invierea Mantuitorului .
Omenirea intreaga a trait in curgerea veacurilor zile mari , zile de bucurie , dar si zile de durere . Frumoasa a fost ziua cand a rasarit mai intai soarele , mare a fost ziua cand a fost facut omul , cand Adam a putut sa vada pentru prima data frumusetile firii si sa se inchine puterii Lui Dumnezeu . Mare si insemnata a fost ziua cand Moise proorocul s-a pogorat de pe munte cu Tablele Legii , cu poruncile Lui Dumnezeu in mijlocul poporului . Mare si frumoasa a fost ziua Bunei Vestiri , cand Fecioara Maria primeste vestea ca Il va naste pe Mantuitorul Lumii . Inaltatoare si Sfanta a fost ziua Nasterii Mantuitorului cand a rasarit Soarele Dreptatii . Minunate au fost zilele minunilor Mantuitorului , cand oamenii , uimiti , se inchinau in fata sfinteniei si a iubirii Lui .
Trista a fost ziua caderii omului in pacat , in neascultare . Pline de durere au fost zilele potopului , cand Dumnezeu a inecat cu apa tot Pamantul . Posomorata a fost ziua cand la Turnul Babel s-au amestecat limbile . Vrednice de plans au fost cetatile Sodoma si Gomora care au pierit arse cu foc . Grozave au fost zilele uciderii pruncilor de catre Irod . Cutremuratoare a fost ziua cand Iisus a fost vandut de catre ucenicul Sau , Iuda , si multe alte zile tot asa de triste si posomorate au fost in cursul veacurilor .
Cea mai trista zi din istoria omenirii a fost ziua Rastignirii Domnului , iar cea mai mare si mai frumoasa sarbatoare , cea mai intaltatoare zi , a fost ZIUA INVIERII DOMNULUI , ziua cea mai curata a bucuriei , ziua care a adus cele mai dulci mangaieri in lume , ziua in care s-a savarsit cea mai mare minune . Din minunea Invierii Domnului a izvorat atata bucurie si mangaiere , atata har si mister ...
Un fior sufletesc m-a cuprins cand am intrat in Sfantul Mormant de la Ierusalim si am atins piatra pe care ingerul a vestit Invierea Domnului . De “ frica si bucurie mare “ spun Evangheliile ca erau cuprinse Mironositele cand ingerul Domnului le-a vestit Invierea .
Aceeasi frica si bucurie am simtit-o parca si in sufletul meu . Este ceva in acel loc ce te face sa plangi cu toate suspinurile inimii , dar alaturi de acesta este ceva ce iti sterge lacrimile , ce te mangaie si iti striga : “ Nu plangeti , ca Fiul a inviat ! “ , iertarea si viata din groapa au rasarit . Parca se aude glasul Mantuitorului : “ Veniti la Mine toti cei osteniti ... veniti cei pacatosi ... veniti de luati iertare si viata ... veniti , caci eu sunt Invierea si Viata “ .
Ati auzit in viata Invierii pe preoti strigand : “ Veniti de luati Lumina ! “ . Aceasta lumina este simbolul luminii Lui Hristos , care lumineaza in intunericul acestei lumi . Paziti cu sfintenie aceasta lumina pe care ati luat-o acum si vegheati cu tarie ca nimeni sa nu v-o poata stinge !
Sunteti salvati , sunteti luminati , sunteti in corabie , sunteti cu Imparatul care este in mijlocul nostru ! Paziti mai departe credinta , nadejdea si dragostea si nimic sa nu fie in stare sa va intoarca de pe drumul cel adevarat care duce spre viata .
“ Doamne Iisuse Hristoase , Cel ce ai patimit si ai inviat ca pe noi sa ne mantuiesti , ajuta-ne sa sfarsim cu bine zilele vietii noastre , traind in dreapta credinta si in sfanta pregatire sufleteasca si trupeasca , ca sa fim cu Tine nedespartiti in Ceruri , in vecii vecilor ! “

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu