miercuri, 8 aprilie 2009

Floarea Pastelui

Dintre toate florile pe care Dumnezeu le-a pus in Gradina Raiului si care
s-au raspandit apoi pe toata suprafata pamantului , cu siguranta cea mai aleasa este Floarea Pastelui sau Pastita . Pe cat pare de firava si neinsemnata , pe atat este de suava si de frumoasa . Se spune despre ea ca pentru o zi este regina florilor . Si aceasta pentru ca a fost printre martorii Invierii Fiului Lui Dumnezeu . De aceea are si haina stralucitoare ca a unei mari domnite din vremurile de demult .
Si daca ar fi sa dam timpul inapoi , am vedea ca acum 2000 de ani , dupa ce Domnul Hristos fusese rastignit pe Cruce pentru pacatele noastre si era dus catre mormant , tot drumul era presarat cu niste floricele mohorate ce plangeau alaturi de femeile mironosite . Si atunci , una dintre ele a cules un buchetel si l-a pus la intrarea in pestera in care era sapat mormantul Mantuitorului . Intrarea fusese pecetluita cu o piatra mare ce nu putea fi urnita decat de mai multi oameni la un loc .
Nimeni nu vazuse atunci ca acele flori mititele , firave si neluate in seama ( asa cum nici Hristos nu fusese luat in seama de cei care ar fi trebuit sa recunoasca in El pe Fiul Lui Dumnezeu ) prinsesera radacini si strajuiau la randul lor piatra de la usa mormantului . Alaturi , din ordinul guvernatorului Pillat , strajuia sutasul Loghin cu ostasii sai , cel ce strapunsese cu sulita coasta Lui Hristos , ca sa se incredinteze ca a fost omorat . Dar cum in miez de noapte , piatra s-a dat la o parte si Fiul Lui Dumnezeu , Care a biruit moartea , a inviat si o lumina mare s-a ivit la usa mormantului , floricelele firave ce parca plangeau au devenit deodata stralucitoare si vesele , marturisind si ele Invierea , impreuna cu ingerul ce se afla langa mormant .
De atunci , o data pe an , printre suratele lor , in noaptea cea sfanta de Pasti , pline de stralucire , aceste flori “canta” si ele “Hristos a inviat!” si dupa ele intreg neamul florilor , ce ne incanta ochii si sufletul cu frumusetea si parfumul lor . Si tot de atunci , aceste flori galbene sau albe ca lumina Invierii se numesc Pastite sau Florile Pastelui .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu