miercuri, 1 aprilie 2009

Ecumenismul


" Siliti-va sa paziti unitatea Duhului , intru legatura pacii . Este un singur trup si un singur Duh , precum si chemati ati fost la o singura nadejde a chemarii voastre . Este un domn , o credinta , un botez , un Dumnezeu si Tatal tuturor , Care este peste toate si prin toate si intru noi toti "

( Efes. IV , 3-6 )

Prin ECUMENISM sau MISCARE ECUMENICA intelegem tendinta manifestata in lumea crestina a secolului XX de unire a tuturor Bisericilor , pentru a se ajunge la " o singura turma si un singur pastor " .
Aparuta initial in sanul Protestantismului , dorinta de refacere a unitatii Bisericilor a gasit ecou favorabil si in randul Bisericilor Ortodoxe si Romano-Catolice . Miscarea ecumenica s-a conturat sub acest nume , in chip pregnant , din 1920 , si isi are radacinile in initiativele si actiunile intreprinse in lumea anglicana si protestanta din a doua jumatate a secolului XIX-lea . Miscarea ecumenica a avut doua ramuri principale :


1)Gruparea crestinismului practic Viata si Actiune


2)Gruparea doctrinara Credinta si Organizare ( referitoare la doctrina )


La 22 august 1948 la Amsterdam , in Olanda s-a intemeiat " Consiliul Ecumenic al Bisericilor " prin fuzionarea celor doua grupari . Statutul prevede : " Consiliul Ecumenic al Bisericilor ( CEB ) , este o asociatie frateasca de Biserici , care primesc pe Domnul Iisus Hrisos ca Dumnezeu si Mantuitor... " .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu